Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Een uitspraak die bij eenieder bekend is en zeker in het geval van zwaardere vuurwerkletsels zeer sterk van toepassing is. Een afgerukte vinger of zwaar beschadigd oog, laten zich immers maar moeilijk “genezen”.

Reden te meer om een stevige focus te leggen op preventie.

De werkgroep is erg blij, dat met de komst van www.vuurwerkcheck.nl en www.4vuurwerkveilig.nl een nieuw hoofdstuk wordt ingeleid in vuurwerkvoorlichting. Waar vuurwerkcheck zich onder andere richt op het scholen van winkeliers (zodat hun voorlichting beter wordt), richt 4vuurwerkveilig zich op de belangrijkste doelgroep; de jeugd.

Jeugd

Kinderen en pubers hebben nog geen volgroeid brein. De delen van het brein die risico’s en lange termijn effecten inschatten, komen als laatst tot volledige ontwikkeling. Jongeren overzien daarom de gevaren (gevolgen) van hun handelen nog niet (helemaal).

Mede om deze reden is er voor consumentenvuurwerk een categorie-indeling met minimum leeftijden, waarop bepaalde categorieën vuurwerk gekocht mogen worden. De kracht van dit vuurwerk is ook nog eens gereguleerd, zodat een eventueel ongeval over het algemeen relatief weinig letsel of schade zal opleveren.

Er is echter een zeer kwalijke ontwikkeling; dat jonge jeugd (basisschoolgangers!) steeds vaker blijken te kunnen beschikken over illegaal vuurwerk, waaronder zeer krachtige knallers zoals de Cobra. Waar een legaal ‘Nederlands rotje’ dat in de hand ontploft je hooguit wat pijnlijke vingers en/of een brandwond bezorgen, resulteert een illegale variant mogelijk in amputaties van vingers, handen of erger. Helaas hebben we de eerste gevallen al mogen noteren in 2015.

Dat er nu weer (meer) aandacht is voor voorlichting vanuit de overheid, de branche en op scholen, is een ontwikkeling die we alleen maar toe kunnen juichen. Echter missen we nog één –onmisbare– groep: de ouders.

Ouders

Als ouder heb je o.a. de verantwoordelijkheid om je kind te beschermen èn om je kind iets mee te geven van de moraal van goed en fout.
Die bescherming kan vele vormen aannemen. Vaak betreft het een bescherming tegen zichzelf, in verband met het eerder genoemde onvolledig ontwikkelde brein. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het voorkomen dat het kind toegang heeft tot artikelen die hem of haar schade kunnen berokkenen. Afhankelijk van leeftijd kan dit variëren van schoonmaakmiddelen, tot lucifers, drank of de autosleutels aan toe. Vuurwerk behoort ook tot deze categorie artikelen. Het kind wordt al door wetten beschermd; zoals eerder aangegeven kan een kind tot een bepaalde leeftijd niet zelf vuurwerk aanschaffen bij een officieel verkooppunt. Dus beschikt uw kind over vuurwerk, terwijl u dit niet samen hebt gekocht, zouden er wat alarmbelletjes moeten gaan rinkelen.

Helaas zijn er mensen die geld belangrijker vinden, dan het welzijn (of zelfs het leven) van een kind. Zij verkopen zonder enige gewetensbezwaren (illegaal) vuurwerk aan (jonge) minderjarigen, met alle risico’s van dien. Het is een utopie, dat u uw kind kan beschermen tegen alle gevaren van deze wereld, maar ons dringende verzoek is; maak (illegaal) vuurwerk bespreekbaar. De praktijk leert dat dit niet vroeg genoeg kan beginnen. Laat veilige omgang en verantwoord gedrag met vuurwerk een onderdeel zijn van uw opvoeding. Dat is onze enige vraag. Ter illustratie; in Spanje is vuurwerk in vele traditionele feesten een terugkerend fenomeen. Zowel in professionele showvorm, als afgestoken door burgers. Kinderen krijgen vanaf zeer jonge leeftijd (3+!) uitgelegd hoe ze veilig met vuurwerk om moeten gaan. Resultaat? Nauwelijks overlast. Als er al ongeregeldheden zijn met het afsteken van vuurwerk, dan komt het door een stel toeristen die er een potje van maakt.

Hier komt ook dat stukje begrip van goed en fout om de hoek kijken. Laten we het fatsoen noemen. Op het moment dat een kind van jongs af aan meekrijgt, dat het niet deugt om vuurwerk in een druk winkelcentrum af te steken, vuurwerk in nabijheid van dieren af te steken, of vuurwerk op elkaar te richten, dan zijn al die terugkerende discussies en oproepen tot een verbod helemaal niet nodig.

Kinderen kunnen nooit volledig worden beschermd, al was het maar door hun (grotere kans op) naiviteit, hun ontvankelijkheid voor sociale (groeps)druk en verminderd beoordelingsvermogen. Maar laten we op zijn minst de moeite nemen, om een extra oogje in het zeil te houden. Nog beter; bespreek het met uw kind. Vertrouwen is goed, maar zeker weten dat het goed zit, is beter. Dit zijn de lessen, waarbij u niet wilt, dat uw kind door schade en schande wijs wordt.

Dus krab uzelf achter de oren en bedenk wat u zelf kunt betekenen, in eerste instantie voor (de toekomst van) uw eigen kroost. Maar de maatschappij zal u ook dankbaar zijn.

Informatie over illegaal vuurwerk vindt u hier en hier

Nuttige links voor ouders: vuurwerkcheck en 4vuurwerkveilig