Traditionele Oud en Nieuw viering

De traditionele oud en nieuw-viering, zoals werkgroep BCN hem graag ziet, is er een met een feestelijk en sociaal karakter, met veel gezelligheid en veel verantwoord afgestoken (consumenten)vuurwerk. Families en buren vieren de jaarwisseling gezamenlijk op straat in een prettige sfeer, waarbij men beste wensen uitwisselt en geniet van elkaars vuurwerk.

Binnen die traditie is géén ruimte voor vandalisme, wangedrag, of (doelbewust) veroorzaken van overlast.

De traditie om zelf vuurwerk af te steken met oud en nieuw, is al vele generaties oud. Vraag een willekeurige Nederlander wat er in hem of haar opkomt bij “oud en nieuw” en de kans is zeer groot, dat vuurwerk in de top 5 belandt. Net als het nuttigen van oliebollen, appelflappen en champagne, het kijken naar de oudejaarsconference en het hardop aftellen van de laatste 10 seconden van het jaar, is het een terugkerend traditioneel gebruik.

Wij sluiten niet onze ogen voor de terugkerende problemen rondom de jaarwisseling. Wij zijn echter zeer stellig overtuigd, dat vele van de problemen – zo niet alle – niet veroorzaakt worden door het product ‘consumentenvuurwerk’. Wij hopen met deze site de lezer inzicht te verschaffen in de werkelijke problematiek en we hopen tevens te motiveren om de èchte problemen samen te lijf te gaan.

Help ons, om de traditionele oud en nieuw viering – mét consumentenvuurwerk – weer glans te geven; het kàn en het mòet!